Εξετάσεις Ακτινολογικού Εργαστηρίου

Ψηφιακή Τρισδιάστατη (3D) Μαστογραφία με Τομοσύνθεση

Ψηφιακές Ακτινογραφίες

Υπέρηχοι, Triplex & Ελαστογραφία

Οστική Πυκνότητα & Ανάλυση Σύστασης Σώματος

Τμήμα Μαστογραφικού Ελέγχου

Ο στόχος της προληπτικής εξέτασης μαστών είναι η αποκάλυψη του καρκίνου του μαστού πριν υπάρξουν κλινικά εμφανείς αλλοιώσεις όπως ψηλαφητό οζίδιο, έκκριμα από τη θηλή, δυσμορφία ή εξέλκωση.

Η έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζει ταχεία αντιμετώπιση  και μεγάλη πιθανότητα πλήρους ίασης.

Σήμερα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα η μαστογραφία θεωρείται η μέθοδος εκλογής για τον προληπτικό έλεγχο των ασυμπτωματικών γυναικών  άνω των 40 ετών. Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει με μαστογραφία σε ηλικία τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερη από την ηλικία που το συγγενικό πρόσωπο εμφάνισε την νόσο.

Η γυναίκα που προσέρχεται στο ιατρείο μας έχει τη δυνατότητα να εξεταστεί στον σύγχρονο, τελευταίας τεχνολογίας τρισδιάστατο (3D) μαστογράφο Senographe Pristina της GE Healthcare.

Ψηφιακή τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία με τομοσύνθεση (DBT-DIGITAL BREAST TOMOSYNTHESIS)

Τι είναι η τομοσύνθεση

 • Η Τομοσύνθεση ή αλλιώς Τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία με τομοσύνθεση είναι μία καινοτομία στην εντόπιση του καρκίνου του μαστού. Είναι μία νέα τεχνική, είναι η εξέλιξη της ψηφιακής (2D) μαστογραφίας και αποτελεί το παρόν και το μέλλον στην απεικόνιση του μαστού.
 • Μέχρι σήμερα η ακτινολογική απεικόνιση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού βασίστηκε στις δύο διαστάσεων (2D) τεχνολογίες. Την ψηφιοποιημένη-CR αναλογική μαστογραφία και την Ψηφιακή-DR μαστογραφία.
 • Παρά τη βελτίωση της ψηφιακής-DR μαστογραφίας, λόγω της βελτίωσης των ανιχνευτών νεότερης γενιάς, δεν κατέστη δυνατόν να ξεπεραστεί το πρόβλημα της συμπροβολής ανατομικών στοιχείων που παρατηρείται κυρίως στους πυκνούς μαστούς.
 • Το φαινόμενο της συμπροβολής ευθύνεται τόσο για την απόκρυψη ύποπτων στοιχείων (ψευδώς αρνητική διάγνωση), όσο και για τη δημιουργία ύποπτων ψευδοεικόνων (ψευδώς θετική διάγνωση), με αποτέλεσμα 20-30% ή και περισσότεροι καρκίνοι του μαστού επικαλύπτονται ή διαφεύγουν της διάγνωσης.
 • Η ψηφιακή μαστογραφία με Τομοσύνθεση αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στη μαστογραφία. Οι λεπτές τομές μαστού στην απεικόνιση, «διαβάζονται» πλέον μια προς μια, ξεπερνώνταςτο πρόβλημα της συμπροβολής ανατομικών στοιχείων. Λαμβάνονταςαπίστευτης ευκρίνειας 3D-DBT εικόνες αποκαλύπτονται τα μυστικά του εσωτερικού του μαστού εν τη γενέσει τους.

Αποτέλεσμα:

 • Αυξάνεται σε ποσοστό  30-41% η ανίχνευση των διηθητικών μορφών καρκίνου του μαστού.
 • Έχουμε 80% μείωση στους συνιστώμενους επανελέγχους για περαιτέρω διερεύνηση ευρημάτων.
 • Καλύτερη πρόγνωση λόγω της πρώιμης διάγνωσης, μείωση των εξετάσεων επανελέγχου και μείωση του κόστους

 

Το ιατρείο μας επέλεξε τον πλέον σύγχρονο και καινοτόμο μαστογράφο 3D Senographe Pristina Digital Breast Tomosynthesis της GE Healthcare.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑΞΙΑ

Στον μαστογράφο μας, η δόση ακτινοβολίας είναι ακριβώς η ίδια (isodose) με την ψηφιακή μαστογραφία. Επομένως  η 3D ψηφιακή μαστογραφία-γίνεται  σαν πρώτη εξέταση, στη μελέτη του μαστού και όχι σαν συμπληρωματική στην ψηφιακή μαστογραφία, με την χαμηλή δόση ακτινοβολίας που προσφέρει ο  συγκεκριμένος μαστογράφος.
Δείτε περισσότερα εδώ

 

 • Eίναι το μοναδικό εγκεκριμένο σύστημα ψηφιακής μαστογραφίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό (FDA) για διενέργεια τομοσύνθεσης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού (decision date 03/03/2017).
  Δείτε περισσότερα εδώ
 • Όλες οι άλλες τεχνολογίες τομοσύνθεσης εκπέμπουν τουλάχιστον διπλάσια ακτινοβολία. Αυτό διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου επειδή η σχέση δόσης ακτινοβολίας- βιολογικού κινδύνου είναι γραμμική.
  Δείτε περισσότερα εδώ
 • Ο χρόνος της εξέτασης είναι μικρότερος και επομένως μειώνεται ο χρόνος πίεσης στο μαστό.  Ειδικότερα, ο μαστογράφος του ιατρείου μας 3D Senographe Pristina της GE Healthcare, διαθέτει την πρώτη για τη βιομηχανία συσκευή ελεγχόμενης από την εξεταζόμενη συμπίεσης, ένα τηλεκοντρόλ που επιτρέπει στις γυναίκες να προσαρμόζουν το βαθμό συμπίεσης κάτω από την επίβλεψη του τεχνολόγου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η προσλαμβανόμενη  πίεση  και η δυσφορία που συχνά συνδέονται με τη μαστογραφία.
  Δείτε περισσότερα εδώ

 

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ είναι πλέον διαθέσιμη στην πρόληψη.

Δείτε περισσότερα στα παρακάτω links…

www3.gehealthcare.co.uk (1)

www3.gehealthcare.co.uk (2)

 

Ελαστογραφία μαστού

Είναι η τεχνική υπερήχων που σε συνδυασμό με την εικόνα υψηλής ευκρίνειας της ψηφιακής  2D μαστογραφίας ή της 3D μαστογραφίας με τομοσύνθεση μας βοηθά να ξεχωρίσουμε αν μία βλάβη είναι σκληρή, συνεπώς ύποπτη και χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο ή μαλακή και συνεπώς καλοήθης που χρειάζεται επανεξέταση μετά από λίγους μήνες.

Υπέρηχοι μαστού

 • Το υπερηχογράφημα μαστού αποτελεί μία διαγνωστική μέθοδο ακίνδυνη που μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά, καθώς δεν έχει ακτινοβολία, έχει χαμηλό κόστος, είναι ανώδυνη, γρήγορη με άμεσα αποτελέσματα.
 • Περιλαμβάνει τόσο τον έλεγχο αμφοτέρων των μαστών όσο και των μασχαλιαίων χωρών για διερεύνηση ύπαρξης λεμφαδένων.
 • Διενεργείται συμπληρωματικά της ψηφιακής μαστογραφίας, με ή χωρίς μαστογραφικά ευρήματα και σαν πρώτη απεικόνιση σε γυναίκες μικρής ηλικίας (<40 ετών) οι οποίες δεν υποβάλλονται ετησίως σε μαστογραφία.

Σε συνδυασμό με την 3D μαστογραφία και την ελαστογραφία ανιχνεύει το 95% των μη ψηλαφητών καρκίνων.

 

Οδηγίες προετοιμασίας

O μαστογραφικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κατά την 2η έως  τη 10η ημέρα του καταμήνιου κύκλου.

Εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης πρέπει να αναβληθεί η εξέταση.

Την ημέρα της εξέτασης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν λοσιόν, κρέμες σώματος ή πούδρες διότι αυτά περιέχουν πολύ μικρούς κόκκους που μπορεί να εμφανιστούν στην εικόνα και να μιμηθούν παθολογικά ευρήματα.

Καλό είναι να προσκομισθούν οι προηγούμενες διερευνητικές εξετάσεις μαστού  εάν δεν έχουν γίνει στο ιατρείο  μας.  Στην περίπτωση που έχουν διενεργηθεί εδώ το ψηφιακό  αρχείο  διατηρούμε για 10 χρόνια.

Για τις εξετάσεις μαστογραφικού ελέγχου απαιτείται ραντεβού. Προγραμματίστε έγκαιρα τον έλεγχό σας, για να βρεθεί το κατάλληλο ραντεβού.

Οι  ιατροί  και το επιστημονικό μας προσωπικό είναι πάντα στην διάθεσή σας για την εκτέλεση των εξετάσεων και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σας.