Κορωνοϊός SARS-COV-2

Το εργαστήριο μας, διενεργεί τους κάτωθι ελέγχους για τον κορωνοϊό SARS-COV-2:

Μοριακός έλεγχος (RT-PCR):

  • Η μέθοδος αυτή ανιχνεύει γενετικό υλικό (RNA) του ιού SARS-COV-2από δείγματα ρινικού επιχρίσματος .  Βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και διεθνών εταιριών λοιμώξεων, ο μοριακός έλεγχος RT- PCR αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο (μέθοδος αναφοράς) για την ανίχνευση λοίμωξης από τον ιό SARS-COV2 .
  • Στο εργαστήριο μας ο έλεγχος πραγματοποιείται με τον υπερσύγχρονο αναλυτή GeneXpert®, εγκεκριμένο για την εν λόγω εξέταση από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), κορυφαίο οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης ποιότητας παγκοσμίως.
  • Κατόπιν συνεννόησης με το εργαστήριο μας – και για επείγοντα δείγματα – υπάρχει δυνατότητα λήψης αποτελεσμάτων σε μόλις 2-3 ώρες.

 

Έλεγχος ανίχνευσης αντισωμάτων IgG:

  • Ο έλεγχος αντισωμάτων γίνεται με απλή αιμοληψία και προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου πιθανής έκθεσης του ασθενούς στον ιό SARS-COV-2στο παρελθόν. Συνήθως χρειάζονται 1-3 εβδομάδες μετά από την επαφή με τον ιό για την ανάπτυξη των αντίστοιχων αντισωμάτων από τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ο έλεγχος αντισωμάτων δεν ενδείκνυται για να ελέγξουμε εάν κάποιος νοσεί τώρα από COVID-19

  • Ο έλεγχος ανίχνευσης αντισωμάτων στο εργαστήριο μας διενεργείται με τον αναλυτή Vidas2-Biomerieux®, εγκεκριμένο από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)

 

Rapid test ανίχνευσης αντιγόνου του ιού (AgRDT):

  • Τα rapid tests διενεργούνται με δείγμα ρινικού επιχρίσματος καιπροσφέρουν μια οικονομική και ταχεία μέθοδο ανίχνευσης ύποπτων κρουσμάτων.
  • Το εργαστήριό μας προσφέρει τη μοναδική για τη χώρα μας δυνατότητα ελέγχου με καινοτόμα tests της εταιρείας Roche Diagnostics®, ένα από τα δύο rapid tests παγκοσμίως που έχουν λάβει πιστοποίηση από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ανάμεσα στα αναρίθμητα και απιστοποίητα tests που κυκλοφορούν ευρέως.

Η εγκυρότητα και η αξιοπιστία τους είναι αρκετά υψηλή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την αξία του μοριακού ελέγχου λόγω συγκριτικά χαμηλότερης ευαισθησίας. Λόγω αυτού, η χρήση τους ειδικά κατά την διάρκεια προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας, διχάζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ενδείκνυνται κατά βάση σε συμπτωματικούς ασθενείς κατά την διάρκεια της 1ης εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων τους